Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /home/personal/public_html/textpattern/lib/txplib_db.php on line 14
Personal Training Ari-Pekka Stein: Nuoren urheilijan kasvu ja kehitys

Nuoren urheilijan kasvu ja kehitys

touko 29, 09:05

Painonnostoliiton järjestämä voimavalmennusseminaari Vierumäellä kokosi suuren joukon eri lajien voimavalmennuksesta kiinnostuneita valmentajia. Seminaarin järjestelyt olivat aivan erinomaiset ja esiintyjät loistavia. Lauantaiaamun avasi Kyösti Lampinen, joka keskittyi nuoren urheilijan kasvuun. Kyösti aloitti käsittelemällä valmentajien pätevyyttä ja laatua! On selvää, että opimme eri tavalla, mutta oikotietä ei ole. Valmentajan on tunnettava urheiluvalmennuksen perusteet. Valmentaja auttaa urheilijaa vain tuntemalla perusteet, joita pystyy soveltamaan kuhunkin urheilijaan. Tämän lisäksi valmentaja tarvitsee kokemusta pystyäkseen valmentamaan kokonaisvaltaisesti.

Vaiheessa yksi rakastutaan urheiluun (alle 12v.). Seuraavaksi tulee harjoitteluun oppiminen ja aikuisiällä otetaan kaikki tehot irti... 

Tärkeänä ajatuksena on onnistumisen elämykset, innostuminen, harjoitteleminen mielellään ja lopulta se, että urheilusta tulee tapa. Avainasioina ovat henkiset ja fyysiset valmiudet. Kaikki kuitenkin lähtee taitavuudesta, joka on toistojen summa. Tässä olemme selkeästi jäljessä menestyvistä urheilumaista. Harjoittelumäärämme eivät riitä alle 12 -vuotiaina, jolloin laadukkaiden toistojen määrä on erittäin tärkeää. Myöskin herkkyyskausia ei huomioida riittävästi, jolloin tekemisemme on liian ylimalkaista. Emme pureudu riittävästi perustekniikan portaittaiseen etenemiseen. Tekniikka on osattava opettaa selkeästi ja havainnollisesti.

Tärkeää henkisessä valmennuksessa on riittävä välittäminen ja vuorovaikutus. Tässä tärkeässä asemassa ovat niin valmentajat kuin vanhemmatkin. Ole aito ja välitä oikeasti. Tunteiden merkitys toiminnassa on kantava voima. Samalla vahvistamme urheilijan itsetuntoa ja turvallisuutta. Urheilijan itseohjautuvuus ja vastuunotto tarvitsevat myös myönteistä tukea. Urheilijan pitää saada myönteisiä elämyksiä enemmän kuin kielteisiä. Valmentajan vastuulla on miettiä harjoitteet ja tavoitteet sellaisiksi, että ne on saavutettavissa.

Lapsuusurheilu 0-12/15 ikäväli (huom! Lapsi tarvitsee 20h liikuntaa viikossa!!!)

Hermolihasjärjestelmän, aivojen ja luuston kasvu on voimakasta ennen murrosikää. Tästä johtuu, että monipuolisen ja runsaan liikunnan tarve on suuri, jotta järjestelmät vahvistuvat. Merkittävää onkin huomata, että jo 6-vuotiaasta lähtien voimaharjoittelu kehittää sekä maksimi- nopeus- ja kestovoimaa. On muistettava on myös perimällä on oma merkityksensä. Siitä huolimatta voimme harjoittelulla muuttaa esim. hitaiden ja nopeiden solujen määrää. Lihaskestävyyden tekeminen jo tässä iässä auttaa jo solumuistin kehittymisessä. Valmennuksellisesti on huomattava, että lapset pystyvät tekemään paljon 5 sekunnin suorituksia 15-30 sekunnin palautuksella. Siis taitoharjoittelussa paljon lyhyitä ja teräviä suorituksia. Eli alhainen intensiteetti ja paljon toistoja. Fyysisen kehityksen lisäksi on pystyttävä antamaan myös älyllisiä haasteita!!! Unohtamatta Maslowin tarvehierarkiaa eli saiko esim. kaikki harjoituksissa hyväksymisen tunteen.

Nuorisourheilu 12/15-18/22 ikäväli

Avaintavoite: Määrällinen/laadullinen harjoittelu ja kasvu urheilijana sekä ihmisenä. Valmentaja huomioi koulunkäynnin, huomaa nuoren kehittymisen ja tukee nuoren uskoa itseensä. Muita avainasioita: Tekniikan kehittäminen ja sopeuttaminen. Urheilija tarvitsee paljon kehittäviä ärsykkeitä ja erityisesti palloilussa tämä on haasteellista. Määrän on oltava edelleen suuri ja asenteen harjoitteluun on jämäkämpää. Valmentajan on jo tarjottava taktisia haasteita ja tuotava pelikäsitys asiat urheilijan tasolla. Pyri osoittamaan onnistumisia ja jatka samalla itseluottamuksen kehittämistä ja ollaan päämäärätietoisempia. Kommunikointi korostuu- luottamukselliset välit valmentajan ja urheilijan välillä erittäin tärkeitä. On hyvä muistaa, että jos harjoittelemme paljon, niin tarvitsemme vastaavasti riittävästi unta ja monipuolisen ravinnon! Urheilijaan vaikuttavia päätekijöitä tässä vaiheessa ovat fyysinen kasvu, biologinen kypsyminen ja fysiologinen kehittyminen. Kasvupyrähdys on haasteellista, koska samassa joukkueessa saattaa olla jopa kolmen vuoden haitari. Tällöin on tärkeää kiinnittää huomiota lihastasapainoon ja liikkuvuuteen. 

Luento oli erinomainen ja antoi jälleen hyvää mietittävää meille valmentajille. 

AP

  |  

Blogiarkisto

Personal Trainer Ari-Pekka Stein

Tervetuloa blogiini! Jaan blogissani kuntoilu- ja urheiluvinkkejä, kerron ajankohtaisia kuulumisia ja ilmoittelen uusista alkavista ohjelmista ja tarjouksista.

Etsi blogista

Viimeiset artikkelit

Ja lopuksi Broadwaytä

kesä 29, 05:21

Huh, huh hellettä

kesä 28, 05:41

Fort Steele

kesä 27, 05:24

Raftausta

kesä 26, 05:01

Palauttelua

kesä 25, 04:49

Kategoriat

Bootcamp
Kuntolivinkit
Maraton

Blogiarkisto

2015
kesäkuu (22)
2013
elokuu (1)
marraskuu (2)
2012
helmikuu (1)
toukokuu (1)
2011
kesäkuu (2)
2010
helmikuu (1)
toukokuu (2)
kesäkuu (19)
heinäkuu (1)
2009
marraskuu (4)
joulukuu (1)